A

Kislaptáros
Népzenekar

A zenekar 1987-ben alakult.

   (Értelmező szótár: 
LAPTÁROS - általánosan - a halászbokornak az az embere, aki a partra való halászáskor a parton marad s az egyik apacsot a part közelében megtartja, míg a többi a ladikon beevez, kiveti a hálót, kerít s a másik apacsot kihozza a partra. A laptáros igen kemény munkát végez.)

 Fő célunk a magyar népzene minél pontosabb, az eredetit minél jobban megközelítő megtanulása és terjesztése. Ezen belül külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Szigetköz hagyományait minél jobban ismerjük és újraélesszük. Együttesünk arra törekszik, hogy az egész országban és az országhatáron túl is minél többen megtudják, hogy szülőföldünk milyen csodálatos értékeket rejteget a népzene területén is. Ezért járunk gyűjteni a környező falvakba és ezért járunk táncházakat tartani, ahol a fiatalabbaknak újratanítjuk saját falujuk zenéjét, táncait.

Zenekarunk havonta tart táncházat a Fehér Ló Közösségi Házban.

   A gyerekek ma nem ismerik az élő zenét, a hangszereket, sokszor még a hegedűt sem ismerik fel. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva, kidolgoztunk több változatot rendhagyó énekórára. Ezek a változatok az óvodások, általános iskolások és a középiskolások életkori sajátosságaira épülnek. Ezen kívül alkalmazkodunk a csoport létszámhoz, hiszen egészen másként kell bemutatni a néphagyományt egy kis csoport és egy egész iskolányi gyerek számára. Előadásunk folyamán ízelítőt tudunk adni a Kárpát-medence valamennyi tájegységének népzenéjéből. Ehhez rengeteg hangszert használunk, melyeket be is mutatunk (tekerőlant, kecskeduda, koboz, dobok, kaval, tilinkó, népi furulyák, ütőgardon, tambura, cimbalom stb.). Tapasztalatunk az, hogy a legrosszabb magaviseletű osztályok is tátott szájjal nézik bemutatónkat.

 Az utóbbi években óvodások és alsósok részére összeállítottunk több gyerekszínházi előadást.  Készült műsor a karácsonyi, majd a farsangi ünnepkör szokásaiból, zenéiből. „A Tündértó titka” címmel csak szigetközi mesékből és népzenékből állítottunk össze előadást. „Megy a gőzös” címmel mutattuk be Kárpát-medencei népzenei utazásunkat. „Az igazmondó juhász” című előadásunkban két zenekar játszik felváltva. A népzenét a Kislaptáros Népzenekar, a reneszánsz zenét a Camerata Sumyynona. 2016. januárjában "A talléros kalap" című műsorunkat, 2017. januárban pedig "Az állatok farsangja" című előadásunkat mutattuk be. Mindegyik előadás jellemzője a sok-sok zene.

 

Ha adója 1%-át a zenekar javára szerné utalni, akkor kérem, hogy a következő adószámot használja:18971569-1-08

 

Programjaink:

 

2020. március 28. szombat 17 óra
   Fehér Ló Közösségi Ház. Sárarany Zenekar Táncház.

 

2020. április 25. szombat 17 óra
   Fehér Ló Közösségi Ház. Németh Dénes és zenekara Táncház.

 

2020. május 16. szombat 17 óra
   Fehér Ló Közösségi Ház. Táncház.

 

2020. június 6. szombat 17 óra
   Fehér Ló Közösségi Ház. Táncház.

 

Próbáinkat a
Fehér Ló Közösségi Házban tartjuk,

többnyire csütörtökön 17.30 órától.

 

 

 


© 2014 Powered by WebSiter