Kislaptáros Népzenekar

Kislaptáros
Zenekar
 
A Kislaptáros Zenekar, mely  “Moson Megyei” Hagyományőrző Egyesület keretei között dolgozik 1987-ben alakult.

  (Értelmező szótár: 
LAPTÁROS – általánosan – a halászbokornak az az embere, aki a partra való halászáskor a parton marad s az egyik apacsot a part közelében megtartja, míg a többi a ladikon beevez, kiveti a hálót, kerít s a másik apacsot kihozza a partra. A laptáros igen kemény munkát végez.)

 Fő célunk a magyar népzene minél pontosabb, az eredetit minél jobban megközelítő megtanulása és terjesztése. Ezen belül külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Szigetköz hagyományait minél jobban ismerjük és újraélesszük. Együttesünk arra törekszik, hogy az egész országban és az országhatáron túl is minél többen megtudják, hogy szülőföldünk milyen csodálatos értékeket rejteget a népzene területén is. Ezért járunk gyűjteni a környező falvakba és ezért járunk táncházakat tartani, ahol a fiatalabbaknak újratanítjuk saját falujuk zenéjét, táncait.

Zenekarunk havonta tart táncházat a Fehér Ló Közösségi Házban.

   A gyerekek ma nem ismerik az élő zenét, a hangszereket, sokszor még a hegedűt sem ismerik fel. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva, kidolgoztunk több változatot rendhagyó énekórára. Ezek a változatok az óvodások, általános iskolások és a középiskolások életkori sajátosságaira épülnek. Ezen kívül alkalmazkodunk a csoport létszámhoz, hiszen egészen másként kell bemutatni a néphagyományt egy kis csoport és egy egész iskolányi gyerek számára. Előadásunk folyamán ízelítőt tudunk adni a Kárpát-medence valamennyi tájegységének népzenéjéből. Ehhez rengeteg hangszert használunk, melyeket be is mutatunk (tekerőlant, kecskeduda, koboz, dobok, kaval, tilinkó, népi furulyák, ütőgardon, tambura, cimbalom stb.). Tapasztalatunk az, hogy a legrosszabb magaviseletű osztályok is tátott szájjal nézik bemutatónkat.

 Az utóbbi években óvodások és alsósok részére összeállítottunk több gyerekszínházi előadást.  Készült műsor a karácsonyi, majd a farsangi ünnepkör szokásaiból, zenéiből. „A Tündértó titka” címmel csak szigetközi mesékből és népzenékből állítottunk össze előadást. „Megy a gőzös” címmel mutattuk be Kárpát-medencei népzenei utazásunkat. „Az igazmondó juhász” című előadásunkban két zenekar játszik felváltva. A népzenét a Kislaptáros Népzenekar, a reneszánsz zenét a Camerata Sumyynona. 2016. januárjában “A talléros kalap” című műsorunkat, 2017. januárban pedig “Az állatok farsangja” című előadásunkat mutattuk be. Mindegyik előadás jellemzője a sok-sok zene.

Ha adója 1%-át a zenekar javára szerné utalni, akkor kérem, hogy a következő adószámot használja:18971569-1-08

Próbáinkat a
Fehér Ló Közösségi Házban tartjuk,
többnyire csütörtökön 17.30 órától.

Kedvezményezett: „Moson Megyei” Hagyományőrző Egyesület

Projekt címe és kódja: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01463

Vissza nem térítendő támogatás: 3 millió forint

feherlo

feherlo