Dunaszigeti zöldségközösség

Kedves Érdeklődők!

A Dunaszigeti Zöldségközösség terményeiből alkalmi vásárlásra nincs lehetőség.

Gazdaságunkat a közösségi mezőgazdálkodási modell alapján működtetjük 2013 óta. Ez a Magyarországon még újdonságnak számító rendszer családok együttműködéséről és élelmiszer-önrendelkezéséről szól.

Családi gazdaságunk vezetői ifj. Czina Ferenc (kertészmérnök) és felesége, Payr Anna (tájépítészmérnök), munkatársunk Kovács Éva. Célunk az, hogy ökológiai tájgazdálkodást folytató kisgazdaságunkból egészséges, vegyszer- és műtrágyamentes zöldség kerüljön környékbeli tudatos fogyasztók asztalára. A gondozásunkban lévő kb. három hektáron a biodinamikus, permakultúrás, agroökológiai módszerekből kialakult gazdálkodási módot alkalmazzuk, a természet ritmusához és rendjéhez, a helyi sajátosságokhoz igazodunk.

A közösség tagjaival éves megállapodást kötünk, tehát ez egy hosszabb távú együttműködés közöttünk.  A gazdaság részes rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy a közösség tagjai a gazdaság egész éves működésének valós költségeit fizetik havonta, mintha „átalányárat” fizetnének. Cserében az év során osztoznak a gazdaság terményein.

A kertben különlegesen változatos a fajtaösszetétel: 50 féle zöldséggel és kb. 160 fajtával dolgozunk, köztük sok régi tájfajtát nevelünk, illetve fűszer- és gyógynövények is kerülnek a kosarakba. Májustól novemberig friss, aznap betakarított idényzöldségeken osztozunk, a téli időszakban tárolt zöldségek és friss zöldek is kerülnek a tagok kosarába.

A termények minősége, mennyisége és változatossága egy életmódváltás eszköze a családok asztalán, ami megalapozza egészséges étkezésüket. A zöldségek felhasználását ismertetőkkel, receptekkel segítjük.

A zöldségrészesedéseket csütörtökönként Mosonmagyaróváron vagy péntekenként Dunaszigeten adjuk át a tagoknak. A közösséghez való csatlakozás előtt a leendő tagokat meghívjuk egy gazdaságlátogatásra, amikor részletesen átbeszéljük a rendszer működését és megismerjük egymást.

Takács András

takacsa