Július

 

Július 19. péntek 18 óra: „A Magyar Szent Korona az 1983-as ötvös- aranyműves vizsgálatok tükrében” Németh Gergely előadása.

„12 éves korom óta foglalkozom a Szent Koronával, ekkor készítettem az első Szent Korona makettemet, majd 1988-ban Csomor Lajos koronavizsgáló/kutató könyvei alapján ismerkedtem meg a legújabb kori Szent Korona kutatások eredményeivel, ekkor készítettem el a jelenlegi méret- és arányhelyes másolatot. ”

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

CultFilmClub előadásai. A filmklubban az ezredforduló filmművészetének megkerülhetetlen alkotásai láthatók. (film info: 06 20 6111 004).
 A vetítések időpontja: július 19.
péntek 20 óra.  A belépés díjtalan!

 

Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat mozgásművészeti csoportjainkba!

Kondicionáló torna kedden 8.30 órakor valamint kedden és csütörtökön 18 órakor kezdődik Fehérváriné Tomcsányi  Andrea vezetésével. A koordináció és az izomcsoportok fejlesztésével érhető el a súlyfelesleg leadása. Az órákra strandtörölköző vagy polifoam, valamint igény szerinti mennyiségben víz szükséges.  Info.: 30/203-1854-es telefonszámon!

 

Baba-mama jóga keddenként 10.30 órától: Ajánlott szülés után a 8-10. héttől, kb. 10 hónapos korig. A csoporthoz bármikor lehet csatlakozni. A foglalkozást Bordákné Kovács Anita (20/548-9043) védőnő vezeti.

 

Senior örömtánc Zsuzsival péntekenként 8.30 órátólA foglalkozásokra várjuk az 50 év felettieket. A táncórákat Faragóné Zsuzsi vezeti. Nem kell hozni táncpartnert, és nem kell előzetes tánctudás sem. Nemcsak fizikai mozgás, hanem agytorna is egyben. Kíméletes sporttevékenység. Csak egy kényelmes váltócipő és víz szükséges. További információ: Faragóné Tóth Zsuzsanna, 20/235-89-70

 

Hatha jóga hétfőn 19 órakor kezdődik. A foglalkozásokat Bordákné Kovács Anita jóga-oktató vezeti. Tel: 20/ 548-9043

 

Klubok:

AA csoport (szenvedélybetegek klubja) összejövetele keddenként 18 órakor.
 

A Kreatív Alkotók Köre július 13-án szombaton nyílt foglalkozást - tábornapot tart, 13-órától 18-óráig. Jó időben a Biczónál a Duna parton, borús-esős idő esetén a Fehér Ló emeleti galériájában.

Találkozó 13 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban.

A foglalkozást Burda Zsuzsa és Móczi Sándor képzőművészek vezetik.

 

Spirituális ébredés klub programja szerdánként 18 órától:

július 17. A szeretet hiányából fakadó betegségek. Mi a megoldás? Előadás és kötetlen beszélgetés.

július 24. Régi és modernkori Terézanyák. Előadás és kötetlen beszélgetés.

július 31. Szívbetegségek népi gyógyászata. Előadás és beszélgetés, utána meditáció.

Kérem, jelezze részvételi szándékát, mert a programok témája és helyszíne változhat!  (Bővebb információ: 20/9146476)

 

Zenebölcsi hétfőn 10 órától. Miért ajánlott a gyermekek korai zenei fejlesztése? A Zene, az éneklés, a ritmus a gyermek természetes szükséglete, a személyiség fejlődésében meghatározó funkciója van.  A kisgyermekek korai zenei fejlesztése a legteljesebb személyiség kialakulása érdekében éppen olyan jelentőséggel bír, mint a beszédkészség fejlesztése. Tudjuk jól, ha a kisgyermek beszédfejlődése csorbát szenved, úgy a nyelvi- és beszédhibák maradandóan bevésődnek. Így van ez a zenei fogékonyság terén is: ha az első életévekben hiányzik a zenei fejlesztés, úgy akadályozottá válhat a későbbi szabad zenei önkifejezés.

Megfigyelések is alátámasztják, hogy azok a gyermekek, akik szinte születésüktől kezdődően kapcsolatban állnak a zenével, más tevékenységekben is sikeresebbek lesznek, mint azok, akiket kevés zene, hang vett körül.

A korai zenei fejlesztés a szülőket is segíti annak eldöntésében, hogy gyermekük milyen hangszeren tanuljon majd játszani a zeneiskolában.

Az énekes, mondókás foglalkozásra a 9 hónaposnál idősebb babákat várjuk.

A foglalkozást Pusztai Kinga (20/970-8122) zenepedagógus vezeti.

 

2019.augusztus 16-17-18-19.  péntek – szombat –vasárnap - hétfő-kedd
17 óra:
Gyerekfilmhét

2019. augusztus 16. péntek, 17 óra: Rango amerikai animációs film

Rango, a kaméleon egész életét egy terráriumban élte. Az unalmas egyhangúságnak azonban egy csapásra vége, amikor a család kedvencét véletlenül elveszítik a Mojave-sivatagban. A vándorútra kényszerült Rango útja hamarosan egy szó szerint poros vadnyugati városkába vezet, lévén Pornak nevezik a törvényen kívüli, fura lényekkel benépesült helyet. A kaméleon hiába veti latba kiváló alkalmazkodó-képességét, ha életben akar maradni, ennél többre van szüksége. Önhibáján kívül a városka seriffje lesz, mindenki benne látja a megmentőt, akire vártak.

107 perc, 2011. Korhatár nélkül megtekinthető!

 

2019. augusztus 17. szombat 17 óra: Így neveld a sárkányodat - amerikai animációs film

 A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Berk-szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám, amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll...  

98 perc, 2010. Korhatár nélkül megtekinthető!

 

2019. augusztus 18. vasárnap 17 óra: Spongyabob: A mozifilm /The SpongeBob SquarePants Movie/ amerikai rajzfilm,

Kellemes, nyugodt az élet Bikinifenéken, ahol ananász a lakás és a herkentyűburger mindig friss és meleg a sarki Rák-csálóban. Valóságos Paradicsom, amit SpongyaBob Kockanadrág az otthonának nevez. Ám minden megváltozik, amikor lába kél Neptunusz király koronájának, és kiderül, hogy a gaz Plankton diktátori terveket dédelget. SpongyaBob és legjobb barátja, a kelekótya Patrick elindul, hogy felkutassák a koronát, és keresztülhúzzák Plankton számítását. A kalandokkal teli úton új világokat fedeznek fel, veszedelmes szörnyetegekkel találkoznak.

90 perc, 2004. 6 éven felülieknek!

 

2019. augusztus 19. hétfő 17 óra: Madagaszkár 3. amerikai animációs film

Alex, az oroszlán, Marty a zebra, Gloria a víziló, és Melman a zsiráf még mindig azon küszködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba, New Yorkba, és persze Julien király és a pingvinek is csatlakoznak a komikus kalandhoz. Útjuk során átszelik Európát, ahol megtalálják a tökéletes álcát: egy vándorcirkuszt, amit átalakítanak - Madagaszkár stílusban.

85 perc, 2012. 6 éven felülieknek!

 

2019. augusztus 20. kedd 17 óra: Vuk magyar rajzfilm

Dargay Attila rajzfilm-klasszikusa a rendező 90. születésnapja tiszteletére digitálisan restaurálva visszatér a mozivászonra.

Az ismert történet kezdetén "gyermekáldás" van rókacsaládban. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

74 perc, 1981. 6 éven felülieknek!

 

2019. augusztus 17-18-19-20-án, 10-12-ig, valamint 14-16 óra: Baba sarok
A Fehér Ló Közösségi Házban kialakított babasarokba várjuk a pici babákat és tipegőket (szüleikkel együtt)

Itt nyugodt körülmények között lehet a babákat tisztába tenni, játszhatnak.

A nagyobbak kipróbálhatják a klasszikus diavetítő kínálta élményt.

 

2019. augusztus 16. péntek 18 óra Fotókiállítás: Nervetti Károly és Nervetti Károlyné székesfehérvári fotográfusok bemutatkozó kiállítása

Nervetti Károly E-MAFOSz/G, ES-MAFOSZ

Szentesi gyerek voltam, majd keszthelyi gimnazistaként, tizenhat évesen vettem először a kezembe fényképezőgépet. Szerettem az utazást és a természetet. Ez adta a kezdeti témákat. Többnyire a magam kárán tanultam meg az akkoriban még nem is olyan egyszerű fotós technikákat. Ennek köszönhetően 1956-ban a Keszthely város fotópályázatán díjat is nyertem. Ezt követték aztán a további sikerek, majd az önálló, és Lídiával közös kiállításaink.

1957-től a székesfehérvári Vadásztölténygyár – későbbi nevén a Videoton – fotósai körében találtam meg hosszú évekre azt a közösséget, amely folyamatos biztatást és a fejlődéshez szükséges kontrollt adta.

A képeimmel az a célom, hogy emlékezetes élményt adjak a nézőimnek. A kép ne csak látvány legyen, hanem gondolatokat is ébresszen. Szívesen választok grafikai témát, amit megtoldok a számítógép adta lehetőségekkel. Ezt keresem a tájban és a természetben is. Az utazásaink során számtalan egzotikus élményben volt részünk. Igyekszem a különlegességen túl a hely hangulatát bemutatni és ezt az élet képeivel lehet legjobban. 

A jelen kiállításra ízelítőt válogattam ebből és abból is.

 

Nervetti Károlyné Fekete Lídia E-MAFOSz/G

1955. március 21-én születtem Hajdúböszörményben és ott  érettségiztem a Bocskai István Gimnázium első rajztagozatos osztályában. 1977-ben építész-, 1987-ben munkavédelmi üzemmérnök diplomát szereztem.

1984-ben mentem férjhez és kerültem Székesfehérvárra.  A fotózással férjem „fertőzött” meg.

A Videoton, majd névváltozást követően a Főnix Fotóművészeti Kör tagja lettem.

Férjemmel együtt végzett munka-, tűz-, és környezetvédelmi munkánk mellett, mint amatőr fotográfus számos hazai  és nemzetközi pályázatokon és kiállításon szerepeltem fotóimmal és diáimmal, pl.:

FOTO/VIDEO lap “Keressük az év fotósát 1999” pályázat döntőjének díjazott fotósa”, Budapest, 1999.12.16. - Alba-Regi-ba “… beszökött az Ősz”c. fotóval

XX. Barátság Hídja Nemzetközi Fotókiállítás, Kaposvár, 2000.11.10. – FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) HONOR MENTION (kék szalag) díj

TIT Pannon Egyesülete, Győr, 20003.09.02. – TIT ÉV FOTÓSA 2003 díj

TIT Pannon Egyesülete, Győr, 20006.08.04. – TIT ÉV FOTÓJA-FOTÓSA 2006 külön díj

 

Egy vezérlő gondolat:

“Arra kell nevelnünk eszméletünket és szemléletünket, hogy a köznapiban, a környezőben, a mindennaposban is látni tudjuk az egyszerit, a csodálatosat és a látomásszerűt.”

(Márai Sándor)

A kiállítást Kelemen Benő Benjámin grafikus művész nyitja meg.

 

augusztus 17. szombat 20 óra: Pinceszínház
Székely pajzán népmesék egy kis borkóstolóval, meglepetéssel egybekötve. E két dolog garantálja a jókedvet.
A már hallott és a még eddig nem hallott történetekkel tér vissza a "mü kis falunkból" Babos Eszter, avagy egy elfeledett ténsasszony  :-) Borba fojtott mesék Sebestyén István és Barcsa Dániel gyűjtéséből válogatva 18 éven felülieknek!

 

Augusztus 20-án, kedden  10 óra 45 perckor a Szent István szobornál hagyományos ünnepi megemlékezés lesz.

Az ünnepség szónoka Horváth László nyugalmazott vezérigazgató, címzetes egyetemi docens, aki a rendszerváltást követően a város gazdasági életének fellendítése érdekében végzett aktív munkájáért, szerepvállalásáért, és a civil kezdeményezések hosszú évek óta tartó pártolásáért és támogatásáért Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatától  2018-ban a Pro Urbe Mosonmagyaróvár kitüntető emlékérmet és díjat kapta.

Az ünnepi beszédet követően „Dicső István, nagy királyunk, téged ég s föld magasztal” címmel ünnepi műsor lesz.  Közreműködők: a Haller János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola tanulói (felkészítő tanár: Lányi Ildikó), valamint Hegedüs Bori népdalénekes, aki a ,,Tiszán innen Dunán túl” országos népdaléneklési versenyen kiemelt arany minősítést kapott.

A megemlékezés után a résztvevő politikai pártok, intézmények, civil szervezetek koszorút helyeznek el a szobornál.

Közreműködik a Kühne Koncert Fúvószenekar ifj. Vámos Gábor vezetésével és a 70. számú Széchenyi István Cserkészcsapat Szelecz László vezetésével.

 


© 2014 Powered by WebSiter