Fehérló Közösségi Ház

 

Augusztus 18. szombat 18 óra: Családban marad
Sóvágó Sándor és gyermekeinek képzőművészeti kiállítása a Családok Éve keretén belül.

A Sóvágó család a Hajdúság fővárosában, Hajdúböszörményben él és dolgozik, akiket szoros kötelék fűzi Újrónafői rokonaihoz, hiszen az 1940-ben történt országos jelentőségű telepítési program keretében a család egy ága, elhagyva az évszázados szülői fészket, áttelepült Újrónafőre. A rokoni szálakat ma már a másod, harmad generáció élteti töretlenül tovább.

Sóvágó Sándor, az apa, aki 1955-ben született Hajdúböszörményben. Már kora gyermekkorában kiderült vonzalma és tehetsége a képzőművészet iránt. Bíró Ferenc kiváló tehetségű festőművész (akinek ugyancsak vannak Újrónafőn élő rokonai) segítette a mesterség alapjainak elsajátításában. Sóvágó Sándor pályája viszont másként alakult, nem a képzőművészet lett a fő foglakozása. A Kecskeméti Kertészeti Főiskolán végzett, és ma is egy virágkertészeti vállakozás tulajdonosa. A festészettel a 2000-es évek eleje óta foglakozik komolyabban, azóta több kiállításon szerepelt munkáival.

Kozma Anita, szül. Sóvágó Anita, Sóvágó Sándor lánya, aki a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában végzett grafika szakon, majd Budapesten a Dekoratőr és Kirakatrendező Szakiskolában tanult. 2007-ben androgógia szakon szerzett diplomát. A kiállításon bőrből készült iparművészeti munkáíval szerepel.

ifj. Sóvágó Sándor, Sóvágó Sándor fia Debrecenben végezte középiskoláit, majd ugyancsak Debrecenben szerzett kertész üzemmérnöki diplomát. Jelenleg családi gazdaságuk dísznövény kertészetében dolgozik. A fényképezés végig kíséri eddigi életét, édesapja nyomdokain haladva főleg természetelvű témákat keresve készíti igényes fotóit.

A családi kiállításon megismerhetünk egy érdekes és különleges világot a hajdúság, szűkebben Hajdúböszörmény lassan eltűnő múltjából, és dinamikusan fejlődő jelenéből is.

A kiállítást ajánlja: Kelemen Benő Benjámin

A kiállítást megnyitja: Nervetti Károly és Nervetti Károlyné Fekete Lídia fotográfus házaspár

 

 

 

© 2014 Powered by WebSiter